Krant – wedstrijdverslag 25 km ’61

Voor de tweede maal in Krommenie

Veldhuizen won overtuigend de 25 km wegwedstrijd

Juichend en fris als een hoentje ging Fons Veldhuizen zondagmiddag op de Heiligeweg te Krommenie door de finish van de 25 km wegwedstrijd om de zilveren Linoleumbeker. Voor de tweede maal in successie had deze 27-jarige magazijnbediende uit Oirschot deze wegwedstrijd voor de vijfde maal georganiseerd door atletiekvereniging Lycurgus uit Krommenie, op zijn naam gebracht.

Het was niet zo verwonderlijk dat Veldhuizen als winnaar uit de bus kwam, want met een prachtig soepel en een geen enkele maal verslappend tempo liet hij alle lopers ver achter zich. Ook de new-comer en als gevaarlijk bestempelde Amersfoorter R. Mol gaf hij geen schijn van kans. Met 6 minuten voorsprong finishte Veldhuizen op no. twee: Mol.
Precies om twee uur loste de heer G. Rinkel, oud-trainer van Lycurgus en lid van de technische commissie van de KNAU het startschot in het bijzijn van honderden toeschouwers. In hoog tempo vertrokken de lopers. In de Noorderhoofdstraat vormde zich direct een kopgroepje waarin o.a. Veldhuizen, Mol en Groenewoud uit Amsterdam. Het parkoers leidde grotendeels door open weilanden waar een flinke wind het de lopers uitermate moeilijk maakte. Veldhuizen en Mol trokken zich hiervan niets aan en scheidden zich door een hoger tempo van de overigen af.
image4 (3) image1 (15)
Fons Veldhuizen liet geen twijfel bestaan aan zijn overwinning, want bij de Melweg te Uitgeest aangekomen verhoogde hij het tempo waardoor Mol moest loslaten. De Amersfoorter kwam echter terug, maar direct hierna verhoogde Veldhuizen weer het tempo dat Mol niet kon volgen.
De Meldijk maakte vele slachtoffers, in die zin dat het veld van lopers hier uiteen werd gescheurd. Bij de bekende molen keerde men, met het gevolg dat de sterke westenwind zich nu veranderde in een helper. Met de ruggesteun van de wind in de rug vergrootte Veldhuizen zijn voorsprong op de iets krampachtig lopende Mol. Mol die een achterstand van ongeveer 100 meter had op Veldhuizen had op zijn beurt een kleine voorsprong op een groepje van 4 lopers. Kort hierachter volgde een groep waarin onder meer zaten de Lycurgiaan Aad van de Berge en de Zaanland atleet T. Besseling, P. Schonen uit Rotterdam, K. Jansen uit Vught en J. Dekker uit Grootebroek.

Fons Veldhuizen beek in een uitstekende conditie te zijn. Door constant lopen en het tempo geen ogenblik verslappend vergrootte hij allengs de bij de eerste doortocht opgelopen voorsprong van ongeveer 300 meter. Na het passeren van de finishlijn moest men nog twee ronden lopen. Het veld van lopers was intussen sterk uiteengescheurd. De laatste loper had ongeveer 1 km achterstand op Veldhuizen, die steeds meer liet zien dat de overwinning hem niet kon ontgaan.
Als tweede loper ging Mol, die steeds verder van Veldhuizen was afgezakt, door de finish van de eerste ronde. Kort hierna volgde de goed lopende P. Schoonen uit Rotterdam, Aad van de Berge van Lycurgus en Toon Besseling van Zaanland. De atleten hadden toen 12 kilometer achter de rug. De tweede ronde liet geen verandering zien in het veld van lopers. Fons Veldhuizen eindigde zijn tweede ronde met 500 meter voorsprong op de nog altijd goed volhoudende Mol.
Fons Veldhuizen had door een uitstekende lichamelijke conditie geen verversing nodig. Op makkelijke wijze liep hij de derde en laatste ronde uit. Met enthousiasme werd hij door een groot aantal toeschouwers op de Heiligeweg verwelkomd, waar hij dolgelukkig om zijn tweede overwinning – verleden jaar zegevierde Veldhuizen eveneens – door de finish stormde. Hij presteerde het nog om de laatste tweehonderd meter in sprinttempo af te leggen.

Het duurde geruime tijd eer de volgende loper, Mol, in het zicht kwam. Na ruim 5 ½ minuut passeerde Mol de finish. Hij was de enige die Veldhuizen in het begin een halve ronde lang tegenstand heeft geboden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *