Necrologie

Artikel in het Eindhovens Dagblad van zaterdag 23 juli 2016:
FonsVeldhuizenED23072016.jpg


Necrologie voor het Eindhovens Dagblad, geschreven door Martien van de Ven, atletiekvriend tot op het laatste moment:

Fons Veldhuizen  18 juni 1934  – 21 juli 2016

Op 21 juli is Fons Veldhuizen op 82-jarige leeftijd overleden. Van 1953 tot 1968 was Fons een van de beste hardlopers van Nederland en behaalde bijna wekelijks overwinningen op diverse onderdelen. Het crossen was zijn favoriete onderdeel. Hij heeft Nederland tientallen keren vertegenwoordigd in het buitenland.

Van 1959 t/m 1964 werd Fons 6 keer achter elkaar Nederlands kampioen  25 km hardlopen op de weg. In 1962 werd hij ook Nederlands kampioen 10.000 meter hardlopen op de baan. Deze uitzonderlijke prestaties wist hij te behalen door een Spartaans leven te leiden dat bestond uit werken, trainen en wekelijkse deelname wedstrijden.

Hij was ook een kampioen zonder club. Zijn Oirschotse club Orion hield op te bestaan en hij moest zich noodgedwongen aansluiten bij een andere vereniging wat niet in dank werd afgenomen door zijn supportersclub. Hij moest het opnemen tegen atleten die een makkelijker leven konden leiden maar wist ze allemaal te verslaan.

Zijn discipline, intelligentie, vechtlust, eigenzinnigheid en Spartaanse leefwijze gedurende zijn sportieve periode maakten van hem een kampioen die internationaal een hoog aanzien had en een voorbeeld is geweest voor menig sportman.

Ondanks zijn bekendheid trad hij niet graag op de voorgrond en was wars van uiterlijk vertoon.
Oirschot was trots op hem.